logo_saskialensink

Even bijpraten...

Beste lezer,
Wat leuk dat u deze brief hebt geopend!

U bent misschien benieuwd hoe het nu met de Dochters van Dordrecht is. In deze informatiebrief bespreek ik de laatste nieuwtjes daarover.

Ook praat ik u bij over andere (levens)verhalen die ik de afgelopen tijd heb geschreven. En... is een levensverhaal eigenlijk hetzelfde als een biografie? Daar heb ik zo mijn ideeën over.

Ten slotte vraag ik uw aandacht voor een interessant onderdeel op de website van het Dordtse archief: het Dordts Biografisch Woordenboek.

Genoeg te ontdekken dus!
Ik wens u veel leesplezier.

Met hartelijke groet,
Saskia Lensink

DSC_2512
dochtersvandordrecht

Dochters van Dordrecht

Tijdens Internationale Vrouwendag 2020 presenteerde ik mijn boek Dochters van Dordrecht in een overvolle Trinitatiskapel.
Meteen de volgende dag zag de wereld er heel anders uit. Door Covid-19 viel het leven in de openbare ruimte stil. Nu, ruim een jaar later, komen er weer activiteiten op gang.
Ook over de Dochters van Dordrecht! Dat het boek inmiddels uitverkocht is, betekent niet dat er niets meer gebeurt op dit gebied. Leest u maar:

Humanistisch Verbond

In Villa TrösT (foto) houdt het Humanistisch Verbond Dordrecht een bijeenkomst over hoe Dordtse vrouwen door de eeuwen heen omgingen met humanistische waarden als autonomie, gelijkwaardigheid en vrijheid van denken. Mij is gevraagd een lezing te houden en daarna met de aanwezigen in gesprek te gaan. Dat doe ik graag, mijn boek biedt genoeg aanknopingspunten!
De datum is woensdag, 20 oktober 2021. Hier vindt u praktische informatie en achtergronden over deze bijeenkomst.
DSC_6336
Cornélie van Zanten

Kroegcollege

In Visser's Poffertjessalon gaat een serie kroegcolleges van start, op iedere eerste donderdag van de maand. Op 2 december ben ik aan de beurt. Dan vertel ik iets over operazangeres Cornélie van Zanten (foto links) en haar eveneens zeer getalenteerde broer Matthijs van Zanten. Waar Cornélie internationale roem behaalde, werd haar broer 'wereldberoemd' in Dordrecht. Hij was een entertainer pur sang. Lees hier meer over deze Dordtse slagersdochter.

Top Naeff

Pieter van Loon van Tresinvest is de nieuwe eigenaar van het Top Naeff-huis , dat aan de achterzijde uitkijkt op het Beverwijcksplein (foto rechts). Op 4 juli stelde hij Tops vroegere werkkamer open voor het publiek. Die is op zeer stijlvolle wijze gerenoveerd. Tops biograaf Gé Vaartjes gaf in de tuin een lezing over haar en ik vertelde iets over drie Dordtse dochters die daar vlakbij gewoond hebben. Later interviewde Gertjan Kleinpaste van Via078 mij in die prachtige werkkamer over datzelfde onderwerp. Dat interview is via deze link te bekijken: Via078
DSC_6272
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrouwenstraten

Het Dordtse feministische platform Vrouwen Kunnen Alles pleit ervoor om meer straten te vernoemen naar vrouwen. Naar Dórdtse vrouwen, wel te verstaan. Een eerste succes is geboekt: een nieuwe woonwijk op de plek van het Refaja-ziekenhuis krijgt straatnamen vernoemd naar Dordtse vrouwen. Zoals vroedvrouw Waltman, die ik in mijn boek beschrijf op basis van haar 19de-eeuwse dagboek (foto links). Meer over mijn onderzoek naar haar leest u hier. En hier leest u alles over de nieuwe vrouwenstraatnamen.

De Dochterstuin

Kunstenaars Marleen Oud en Geerten Ten Bosch koppelden met hun kunstwerk Vrouwer Power de Dordtse Dochters symbolisch aan een bloem, zoals (op de afbeelding hiernaast) de Judaspenning aan Sint-Sura.
Die bloemen werden gezaaid in de Dochterstuin, op begraafplaats De Essenhof en onderdeel van de TussenTijdTuin. Deze zomer is de tuin tot volle bloei gekomen. Meer informatie leest u hier: TussenTijdTuin.
Schermafbeelding 2021-07-15 om 13.44.39
18059a

Maria van Berckel

Eindelijk aandacht voor niet alleen Cornelis de Witt, maar ook voor zijn echtgenote Maria van Berckel. Beiden kwamen aan bod in aflevering 3 van de prachtige tv-serie De strijd om het binnenhof, die de NTR begin dit jaar uitzond. Ik was er trots op dat de makers mijn verhaal over Maria van Berckel hebben geraadpleegd, en dat ik voor de camera's iets over haar mocht vertellen. In dit blog vertel ik over mijn onderzoek naar deze vrouw.

Andere levensverhalen

Ik schrijf niet alleen over vrouwen uit de Dordtse geschiedenis. Ook over mannen en vrouwen in Nederland en België heb ik de afgelopen jaren levensverhalen geschreven.

Levensverhaal of biografie?

Is een levensverhaal eigenlijk hetzelfde als een biografie? En waarom zou iemand zijn of haar levensverhaal moeten (laten) opschrijven? Is een verhaal over 'gewone' mensen spannend om te lezen? In dit blog ga ik in op deze onderwerpen.

P1020528
Screen Shot 2020-08-10 at 12.46.20 PM

Recente levensverhalen

Op deze pagina vindt u voorbeelden van de levensverhalen die ik de afgelopen jaren heb geschreven.
Zoals dat van Mohamed, een jonge man uit Gent. Hij is zoon van Marokkaanse gastarbeiders. Hij groeide op tussen twee culturen: de Marokkaanse van zijn ouders en de Belgische, waar hij geboren is. Zijn verhaal maakt invoelbaar hoe moeilijk dat soms is.
Levensverhalen schrijf ik in samenwerking met Story Terrace, dat in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten al honderden levensboeken heeft doen verschijnen.

Bedrijven en organisaties

Ook bedrijven, organisaties en instanties leiden een 'leven' dat boeiend is om te beschrijven. Verschillende malen heb ik die in een boek mogen vastleggen. Interessant vind ik altijd de persoonlijke geschiedenissen waarmee veel bedrijfsverhalen nauw zijn verweven. Hier twee recente voorbeelden:
345B9633-4B2E-43D2-B84B-7875CFBAC2BA_1_201_a

Museum Huys der Kunsten

Het blijft een prachtig verhaal om te vertellen: hoe twee jonge kunstenaressen een historische smederij én een vervallen patriciërshuis in Kampen van de sloophamers wisten te redden. Ze voerden er een jarenlange strijd voor.
Beide panden zijn inmiddels gerestaureerd. De smederij is weer in gebruik en in het andere pand is Museum Huys der Kunsten gevestigd. In het boek Twintig, dat in november verschijnt, vertel ik wat daar de afgelopen twee decennia is gebeurd.
Hier leest u meer over dit project. En kijk ook eens op de site van het museum: Huys der Kunsten

Hardies Mode

Op verzoek van Hardie Genscher en Aad Vermeulen werkte ik aan een verhaal over Hardies Mode in Den Haag. Veertig jaar geleden besloten deze twee mannen om in hun toenmalige antiekwinkel ook damesmode te gaan verkopen. Hoe verzin je het, dachten velen in de ‘Haagse kringen’. Het bleek uiteindelijk helemaal niet zo’n gek idee. De zaak groeide uit tot een begrip in de stad en kon beroemdheden als prinses Laurentien en Neelie Kroes tot de vaste klanten gaan rekenen.
Lees hier meer over dit interessante schrijfproject.
C89C219B-6A28-403F-82F7-E690C9807FA3_4_5005_c

Dordts Biografisch Woordenboek (DBW)

Sinds vorig jaar maak ik deel uit van de redactie van het Dordts Biografisch Woordenboek (DBW). Dat doe ik namens de Vereniging Oud-Dordrecht .
Dit onderdeel van de website van het Regionaal Archief Dordrecht is een mer à boire voor wie geïnteresseerd is in levensverhalen uit de geschiedenis van Dordrecht. Het DBW is een reeks digitale levensverhalen, gratis te raadplegen door iedereen. Op dit moment zijn het er zo'n 200 en nog steeds komen er nieuwe portretten bij.

Nieuw op het DBW

Er worden steeds meer vrouwenverhalen aan het DBW toegevoegd. Bijvoorbeeld die van Charlotte van Praag, Wilhelmine Gips (foto rechts), Nel Snouck Hurgronje en Ella Riemersma
Interessante mannenportretten die er onlangs zijn bijgekomen: Ad Breevaart, Johannes Zadelhoff, Sybold van Ravesteyn en voetballer Cornelis Mijnders.
20180525_153618
custom custom custom 

Reageren

Wilt u reageren op deze brief? Dat kan altijd, graag zelfs! U kunt uw reactie mailen naar lensinktekst@gmail.com.
Kent u iemand die geïnteresseerd is in deze informatie? Stuur deze brief dan gerust door. En wilt u hem niet meer ontvangen, dan kunt u zich uitschrijven met de knop onderaan.
Meer informatie over mijn werkzaamheden en inschrijven voor de informatiebrief: saskialensink.nl
MailPoet