logo_saskialensink

Nieuwsbrief

Dochters van Dordrecht

1 mei 2020

Beste lezer,
Het is haast niet voor te stellen dat we juist nu, in dit prachtige voorjaar waarin het gele koolzaad uit de bermen spat, te maken hebben met een onzichtbaar gevaar als Covid-19.
Een onderwerp als de Dochters van Dordrecht valt daarbij in het niet. Toch vraag ik er met deze nieuwsbrief uw aandacht voor. Want er zijn weer wat nieuwtjes te melden en ach… misschien is het wel fijn om éven de aandacht te richten op een wat luchtiger onderwerp?
U leest in deze nieuwsbrief over onze allereerste vrouwelijke wethouder, een aantal recensies op het boek en over een heuse ‘Dochters-van-Dordrecht-pluktuin’.

Veel leesplezier!
Saskia Lensink

(foto: Willy Leferink)
DSC_6640

Geen straat, maar...

In mijn blogartikel Memoires van een Dordtse wethouder vertel ik over een bijzondere multomap die ik in handen kreeg tijdens mijn onderzoek naar Dordts eerste vrouwelijke wethouder, Jo Smit-Pieters.

serveimage.cfm
In die map heeft ze haar memoires opgeschreven. Onlangs werd bekend dat een straat vernoemd gaat worden naar mevrouw Smit-Pieters. Nou ja, een straat... ik begreep dat een fietspad de naam gaat dragen van deze bijzondere vrouw. Wie het verhaal in mijn boek over haar gelezen heeft zal het met mij eens zijn dat een fietspad wel wat magertjes is voor een vrouw van deze statuur.
U leest mijn blog via deze link:
https://saskialensink.nl/dochters-van-dordrecht/blog-19-memoires-van-een-dordtse-wethouder/

Pluktuin Vrouwer Power

Een bijzonder initiatief van de Dordtse kunstenaressen Geerten Ten Bosch en Marleen Oud, dat ik niet onvermeld wil laten.
Zij wonnen een prijsvraag van de gemeente Dordrecht, in samenwerking met het Dordrechts Museum, om een kunstwerk te ontwerpen ter herinnering aan de Dochters van Dordrecht.
Hun kunstwerk, getiteld Vrouwer Power, bestaat eruit dat aan iedere Dochter van Dordrecht een specifieke plant wordt 'gekoppeld'. Het plantje zangersthee aan zangeres Cornélie van Zanten, bijvoorbeeld. Op die manier is naar alle 'Dordtse Dochters' (het zijn er ruim honderd) een plant 'vernoemd'.
De laatste tijd is gezocht naar een plek in de stad, waar al deze planten gezaaid kunnen worden zodat er een pluktuin ontstaat.
Die plek is nu gevonden op begraafplaats Essenhof. Op een ongebruikt veld komt daar in de komende weken pluktuin Vrouwer Power.
sfeer
Vrijdag 1 mei is het terrein overgedragen aan Geerten en Marleen, die ermee aan de slag gaan.
Over het resultaat vertel ik in de volgende nieuwsbrief!
eerste schep

Wilt u reageren?

Reacties zijn altijd welkom. U kunt ze mailen naar lensinktekst@gmail.com.

Kent u iemand die ook geïnteresseerd kan zijn in deze nieuwsbrief? Stuur hem gerust door!

10 mei: Moederdag!

De keuze voor een moederdagcadeau hoeft dit jaar niet moeilijk te zijn! Het boek Dochters van Dordrecht leent zich daar natuurlijk uitstekend voor.
Als u het voor woensdag 6 mei bestelt via de uitgever: verkoop@liverse.nl dan hebt u het op tijd in huis en wordt het nog gratis bij u thuis afgeleverd ook.
Het boek is ook verkrijgbaar in alle Dordtse boekhandels en boekhandel Hyperion in Zwijndrecht. Vanaf dinsdag is het te bestellen via Bol.com.
De prijs is 21,95 euro.

Voorzijde cover DvD

De eerste reacties

De eerste reacties op het boek sijpelen binnen. En het leuke is: tot nu toe zijn die allemaal positief!

Zo schrijft Henk Mesman, columnist van Dordt Centraal:
,,Ik herken de soepele manier van een journalistiek geschoold persoon die een historisch verhaal schrijft. De tekst is ontdaan van moeilijke begrippen, tabellen en grafieken en heel toegankelijk voor iemand die niets van deze historische feiten kent.

De Dordtse Hanneke Dikowski:
,,Als we aan geschiedenis denken, zien we jaartallen en feiten voor ons. In dit boek proeven we ook de emoties van mensen en krijg je zelf een gevoel bij de vrouwen. Zelf werd ik helemaal blij van de zingende slagersdochter Cornélie van Zanten, die een wereldster werd."

De Dordtse schrijver Edjo Frank, van wie onlangs het boek Een Joodse Erfenis is verschenen (meer informatie hierover via de link https://insperience-uitgeverij.nl/product/een-joodse-erfenis/) schrijft over Dochters van Dordrecht:
,,Prachtige en interessante illustraties, foto’s, etsen. Echt mooi. [...]
Sterke elementen van dit boek zijn de verantwoorde historische beschrijvingen die tegelijkertijd lezen als novelles, korte verhalen waar je gelijk ingezogen wordt.
De schrijfstijl van Lensink helpt daar aan mee, toegankelijk taalgebruik waardoor je als lezer zelf bijna onderdeel van een episode wordt.''

Een gemiste kans

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Een binnenstadsbewoner heeft sinds deze week deze schildering op zijn muur vlak bij de Lombardbrug. Met 17de-eeuwse, mannelijke beroemdheden zoals de gebroeders de Witt, Ferdinand Bol en Aelbert Cuyp.
Een prachtig beeld, maar... wat jammer dat er niet ook een talentvolle vrouw uit die tijd tussen is geschilderd. Want die had de stad wel degelijk. De Dordtse dichteres/schilderes Margaretha van Godewijck, bijvoorbeeld.
custom custom custom 
MailPoet