Havivank: het laatste textielbedrijf van Tilburg

Eeuwenlang had Tilburg de belangrijkste textielindustrie van Nederland. Die ging vanaf 1960 steeds verder achteruit, onder meer vanwege de concurrentie van lagelonenlanden. Twintig jaar later was vrijwel de hele Tilburgse textielsector verdwenen. Het prachtige Textielmuseum van Tilburg herinnert nog aan die glorietijd.

Er was één fabriekje dat ondanks alles tóch stand wist te houden. Sterker nog: het bestaat vandaag de dag nog steeds. Een klein familiebedrijf, in 1918 opgericht door Henricus Clijsen, dat zich richt op een specifieke niche in de textielmarkt. De eerste jaren was dat het recyclen van textielresten. Later ging het onder de naam Havivank over op de productie van non-wovens. Tegenwoordig is het bedrijf onderdeel van de Enkev-groep, dat afzetmarkten heeft in onder meer Australië, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten.

Over dit heel bijzondere bedrijf heb ik op verzoek van de familie Clijsen een boek geschreven, dat naar verwachting in het laatste kwartaal van 2023 gaat verschijnen.

 

 

Dit boek schreef ik in samenwerking met Story Terrace, een bedrijf dat in Nederland, Engeland en de Verenigde Staten honderden mensen heeft geholpen hun levensverhaal vast te leggen. Meer informatie is te vinden op storyterrace.com .