Van middeleeuwse ruïne tot hip museum

Een prachtig verhaal is het: kunstenares Beatrijs Asselbergs stuit in 1985 op een smederij van honderden jaren oud. Met het oorspronkelijke gereedschap er nog in, sommige stukken zijn zeker driehonderd jaar oud. Het pandje staat te verstoffen in de Voorstraat 16 in Kampen. De laatste smid die er gewerkt heeft, is al jaren dood.

Met haar vriendin Elise van Heck, net als Beatrijs afgestudeerd aan de kunstacademie, treft ze verderop in de straat een vervallen patriciërshuis aan. Het dak is al grotendeels vergaan, het onkruid overwoekert de vloer. Als de twee kunstenaressen ontdekken dat het hier om het allereerste stenen woonhuis van de stad gaat, is hun interesse gewekt. De afgebrokkelde muren stammen uit maar liefst de veertiende eeuw.

De meiden komen in opstand als ze horen dat dit stukje van de Voorstraat gesloopt gaat worden. Een jarenlange strijd gaat van start. Meer dan tien jaar lang maken ze het burgemeesters, wethouders en gemeenteambtenaren lastig. ‘Daar heb je die dekselse meiden weer’, horen ze de burgemeester weleens verzuchten.

Dan is er eind jaren negentig een doorbraak. De gemeente Kampen besluit zowel de smederij als het patriciërshuis te restaureren. Na het voltooien van die werkzaamheden wordt in 2001 het Huys der Kunsten opgericht. In de smederij komt weer een smid te werken en het oude woonhuis wordt expositieruimte van hedendaagse kunst.

In de twintig jaar die volgen is in het Huys der Kunsten werk te zien van gerenommeerde kunstenaars als Siegfried Woldhek, Hendrik Elings, Merel Holleboom, Gera Baas, Timon Schellingerhout, Redmer Hoekstra, Elsje van Heck, Beatrijs Asselbergs, Obbe Deelstra, Henk Boudewijns, Henk Lassche, Dirk Jan Donker en vele, vele anderen.

Tijdens de coronapandemie is het er even wat stiller geweest,  maar inmiddels borrelen de nieuwe plannen er weer op! Kijk maar eens op de website: Huys der Kunsten.

 

In het boek ‘Nummer Twintig’ beschrijf ik een selectie uit de kunstwerken die tussen 2001 en 2021 in museum Huys der Kunsten te zien zijn geweest. Het boek is te koop in de winkel van het museum of te bestellen via info@huysderkunsten.nl  en bij de betere boekhandel.

 

Verschenen in Kampen, november 2021

Prijs: 20 euro

ISBN: 987-90-78718-55-0

Uitgever: Pear Productions

Opmaak: Jeroen Groot Beumer

Tekst: Saskia Lensink