Het levensverhaal van Jan

Jan, een succesvolle slager uit de regio Rotterdam, heeft een scherp geheugen en kan smakelijk vertellen. De ene na de andere anekdote kwam naar boven tijdens de interviews die ik met hem had.

Over zijn allereerste baantje als slagersknecht, bijvoorbeeld. Jan weet nog precies hoe hij door weer en wind langs kilometerslange Hollandse dijken fietste om bestellingen af te leveren. Hoe hij zijn vaste adresjes had waar hij een kopje koffie kreeg. Hoe hij soms een bestelling afleverde bij cabaretier Andr├ę van Duin. En hoe hij dan moest lachen om de gekleurde onderbroeken die daar in de tuin aan de waslijn hingen.

Ook had hij veel verhalen over zijn eigen slagerij, die in korte tijd succesvol werd. Jan slachtte lange tijd zelf zijn koeien, totdat slagers verplicht werden dit in het abattoir te laten doen. Uiteindelijk namen zijn zoons de zaak over en kon Jan met zijn vrouw gaan genieten van rust en veel, heel veel mooie reisjes.

Jan praatte de interviewtijd met gemak vol en leverde zo meer dan genoeg materiaal voor een prachtig levensboek. De titel heeft hij zelf gekozen. Een verwijzing naar het feit dat zijn vader, ook slager, elf kinderen kreeg.

 

Dit boek schreef ik in samenwerking met Story Terrace, een bedrijf dat in Nederland, Engeland en de Verenigde Staten honderden mensen heeft geholpen hun levensverhaal vast te leggen. Meer informatie is te vinden op www.storyterrace.com.