Het was voor mij een bijzondere opdracht om het levensverhaal van Mohamed op te schrijven. Deze Gentenaar met Marokkaanse wortels stuitte in zijn leven vaak op discriminatie en racisme. Zo vaak, dat hij er bijna aan onderdoor ging. Toch nam zijn verhaal een positieve wending.
Mohamed is opgeleid tot elektricien. In de vleesfabriek waar hij werkte kreeg hij jarenlang taken te doen die onder zijn niveau lagen. Hij moest machines schoonmaken en ander laaggeschoold werk doen. Dit deprimeerde hem zo, dat hij in een diepe persoonlijke crisis terechtkwam en in de ziektewet belandde.
Uiteindelijk kwam Mohamed terecht bij de gemeente Gent. Daar kon hij wél aan de slag als elektricien en kon hij het werk gaan doen waarvoor hij was opgeleid. Op een afdeling met vriendelijke collega’s, die hem op waarde wisten te schatten. Mohamed krabbelde uit het dal omhoog en had weer vertrouwen in de toekomst.
Uit dankbaarheid wilde Mohamed iets terugdoen voor de stad. Hij woont in een buurt met veel baksteen en weinig groen. Daarom legt hij in zijn vrije tijd geveltuintjes aan bij mensen die dat willen. Het geeft hem energie om anderen daarmee blij te maken. Geld wil hij er dan ook niet voor. Inmiddels heeft Mohamed al heel wat gevels in de Gentse wijk Brugse Poort van (klim)planten en bloemen voorzien.
Mohamed heeft zijn ervaringen laten opschrijven omdat hij anderen die het moeilijk hebben ermee wil inspireren. Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u zijn verhaal lezen? Zijn contactgegevens, en informatie over zijn geveltuinen, zijn te vinden op zijn website geveltjesmetzuurstof.be
Dit boek schreef ik in samenwerking met Story Terrace, een bedrijf dat in Nederland, Engeland en de Verenigde Staten honderden mensen heeft geholpen hun levensverhaal vast te leggen. Meer informatie is te vinden op www.storyterrace.com.