De strijd om het Binnenhof op NPO 2

Van 8 januari t/m 19 februari 2021 was de NTR-televisieserie De strijd om het Binnenhof te zien op NPO2.

Voor de stad Dordrecht was met name de aflevering op 22 januari, over de gebroeders Johan en Cornelis de Witt, interessant. Hiervoor zijn ook opnames in Dordrecht gemaakt, onder meer in de Grote Kerk. De Dordtse radiomaker Ben Corino leverde een bijdrage. Tot mijn grote plezier werd het verhaal dit keer niet alleen vanuit het perspectief van de gebroeders verteld, maar ook vanuit de mensen om hen heen. Zo mocht ik iets vertellen over Maria de Witt-van Berckel, de echtgenote van Cornelis. De makers hebben mijn verhaal over haar, in mijn boek Dochters van Dordrecht, voor deze aflevering geraadpleegd.

Via deze link is de aflevering van 22 januari 2021 terug te zien.

 

Achtergrondinformatie over de tv-serie De strijd om het Binnenhof:
Na succesvolle series als De IJzeren Eeuw80 Jaar Oorlog en De zware jas van Beatrix komt de NTR nu met deze nieuwe zevendelige serie. Wouke van Scherrenburg, die jarenlang als politiek verslaggever een vertrouwde verschijning op en rond het Binnenhof was, neemt ons mee in de levens van achtereenvolgens Jacoba van Beieren, Johan van Oldenbarnevelt, de gebroeders De Witt, Rutger Jan Schimmelpenninck, Johan Rudolph Thorbecke, Pieter Jelles Troelstra en Pim Fortuyn. Levens die getekend werden door strijd om de macht en persoonlijke tragiek.

De NTR heeft een naam als het gaat om de productie van grote geschiedenisseries. Wat De strijd om het Binnenhof onderscheidt van eerdere series is de vorm: niet eerder werd documentaire met drama gecombineerd. In elke aflevering is namelijk ook te zien hoe een cruciale gebeurtenis uit het leven van de hoofdpersoon wordt gedramatiseerd door scenarist en regisseur Niek Barendsen en acteurs als Pierre Bokma, Lies Visschedijk, Minne Koole, Gijs Scholten van Aschat en vele anderen.

Afleveringen:

1: Jacoba van Beieren
Haar beenderen moeten nog ergens onder het Binnenhof liggen: Jacoba van Beieren (1401-1436). Bij leven gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen, een vrouw van aanzien. Maar haar titel en bezit worden betwist door heerszuchtige mannen. Onbevreesd gaat ze de strijd aan in een tijd die we nog kennen als die van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Veel moet ze opgeven, maar op het eind van haar leven wint ze toch iets: de liefde.

2: Johan van Oldenbarnevelt
Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) geldt als de eerste grote staatsman van de Nederlanden. Ruim dertig jaar, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, is hij landsadvocaat en raadpensionaris van de Staten van Holland. Zij aan zij met Maurits van Oranje strijdt hij voor de onafhankelijkheid. Maar dan ontstaat er een breuk in hun relatie. Oldenbarnevelt vindt zijn vernederende einde op het schavot op het Binnenhof. Hoe kan dat gebeuren?

3: De gebroeders De Witt
Het staat in ons collectieve geheugen gegrift: de gruwelijke moord op Johan en Cornelis de Witt in het rampjaar 1672. Wie de gebeurtenissen rondom de lynchpartij reconstrueert, is nog altijd verbijsterd over wat zich die 20e augustus in Den Haag voltrekt. Hoe kan het dat twee zulke gerespecteerde regenten, die bijna twintig jaar lang hun leven in dienst van de Republiek stellen, zo worden onteerd?

4: Rutger Jan Schimmelpenninck
Eind 18e eeuw raakt Nederland in de ban van revolutie. Geïnspireerd door de Amerikaanse revolutie en nog vóór de Franse willen de zogenaamde patriotten af van het corrupte bestuur van de Oranjes en de weg vrijmaken voor hervormingen. Hun machtigste vertegenwoordiger wordt Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825). Zijn grote juridische en politieke talent wordt herkend door de man die op dat moment het lot van Europa bepaalt: Napoleon.

Vrijdag 5 februari om 22:23 uur op NPO 2: aflevering 5: Johan Rudolph Thorbecke
Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) is het politieke voorbeeld van premier Mark Rutte. Thorbecke is de man die in veel opzichten de basis legt voor het nieuwe Nederland. En niet alleen vanwege zijn veelgeroemde Grondwet. Thorbecke groeit op in een arm gezin en wordt door zijn ambitieuze vader klaargestoomd voor iets groots. Hoe groot, dat kan zelfs zijn vader niet bevroeden.

6: Pieter Jelles Troelstra
Hij is één van de interessantste figuren in de Nederlandse politieke geschiedenis: Pieter Jelles Troelstra (1860-1930). Friese volksheld, dichter, bevlogen parlementariër, maar bovenal grondlegger van de sociaal-democratie in Nederland. In 1918 maakt hij echter een cruciale inschattingsfout: gegrepen door het dan in Europa heersende revolutionaire élan, roept hij ook in Nederland de revolutie uit.

7: Pim Fortuyn
Pim Fortuyn (1948-2002) doet politiek Nederland begin deze eeuw op zijn grondvesten schudden. Zijn kritiek op de multiculturele samenleving en zijn onnavolgbare wijze van debatteren maken van hem een icoon. Als hij wordt vermoord, staat Nederland in vuur en vlam. Wat is zijn erfenis? Wouke van Scherrenburg, die de Fortuyn-revolte zelf ook van nabij meemaakt, vraagt het onder anderen aan Marco Pastors en Ad Melkert.