De Witt en Van Berckel op Voorne-Putten

Deze zomer staan de gebroeders De Witt in het middelpunt van de belangstelling op het eiland Voorne-Putten.

Op zaterdag 15 juni ging in Den Briel de tentoonstelling De Gebroeders De Witt, Iconen van de Gouden Eeuw van start in het Historisch Museum.

Gastconservator Dr. Ronald Prud’homme van Reine selecteerde veertig objecten die het leven van de beroemde broers illustreren. Het museum wist zelfs een bruikleen los te krijgen uit het Louvre: een gouden beker die Cornelis de Witt kreeg na zijn overwinning bij het Engelse Chatham.

 

Dr. Prud’homme van Reine aan het woord tijdens de opening in Den Briel

 

Bruikleen uit het Louvre: de gouden beker die aan Cornelis de Witt is geschonken

Tijdens de opening kreeg ook Jean-Marc van Tol het woord. Hij is bekend als een van de makers van de strip Fokke en Sukke, maar blijkt ook hevig geïnteresseerd in de gebroeders en is bezig met een drieluik over hen. Het eerste deel, getiteld Musch, is al verschenen.

Jean-Marc van Tol

Op zaterdag 22 juni gaat er nóg een expositie van start op Voorne-Putten, en wel in Geervliet. Cornelis de Witt bracht daar als ruwaard van Putten veel tijd door. Daarom heeft de historische vereniging van deze plaats de tentoonstelling Cornelis de Witt, Ruwaard van het Land van Putten samengesteld.

Die expositie is vanaf 22 juni te zien in het Stadhuis van Geervliet. Mij is gevraagd om bij de opening iets te vertellen over Maria van Berckel, de intelligente en doortastende echtgenote van Cornelis.

Mijn lezing over Maria is op zaterdag 22 juni om 14.00 uur in de kerk van Geervliet. Aansluitend opent de burgemeester van Nissewaard de tentoonstelling.

Maria van Berckel

 

Meer informatie over de tentoonstelling in Den Briel is de vinden via: historischmuseumdenbriel.nl

En over de expositie in Geervliet: www.oudgeervliet.nl

Op de website GrootNissewaard.nl verscheen het volgende artikel: Groot Nissewaard