Dochters van Dordrecht: de TussenTijdTuin

Bij de verschijning van mijn boek Dochters van Dordrecht werd een lijst met ruim 120 vrouwen gepresenteerd die voortaan de eretitel ‘Dochter van Dordrecht’ mogen dragen.

Het waren de kunstenaars Geerten Ten Bosch en Marleen Oud die op het idee kwamen om aan al die Dordtse dochters een bloem te koppelen. En dat niet alleen: ze legden ook een tuin aan waar ze die bloemen lieten opkomen. Dat werd de TussenTijdTuin op begraafplaats Essenhof in Dordrecht.

Deze opmerkelijke tuin bestaat inmiddels twee jaar, maar door de coronapandemie was het nog niet gelukt om hem officieel te openen. Dat gebeurde uiteindelijk op 26 juni 2022. Het werd een sfeervolle, intieme bijeenkomst. Maricé Ten Bosch speelde op een Chinese en een Japanse fluit, Marieke van Leeuwen droeg bloemrijk gekleed haar vrouwengedichten voor en ik mocht iets vertellen over drie van de ruim veertig vrouwen die ik in mijn boek heb beschreven.

Een prachtige aanvulling op dit project vormen de foto’s die Petra Noordkamp maakte van de vele bloemen die in de TussenTijdTuin tot bloei zijn gekomen. De affiches en ansichtkaarten die daarvan zijn gemaakt, zijn gratis verkrijgbaar en worden verspreid in de stad.

De foto’s bij deze tekst maakte Mieke Verkuil van Begraafplaats Essenhof. Behalve die van Marleen en Geerten: die is van Petra Noordkamp.

Meer informatie is te vinden op  TussenTijdTuin

Marleen Oud en Geerten Ten Bosch

 

Dichter Marieke van Leeuwen tijdens de opening van de TussenTijdTuin

 

Tijdens de opening vertel ik over enkele Dordtse Dochters die in de vorm van een bloem in de tuin zijn terug te vinden.