Een boek over twintig jaar Huys der Kunsten

Het blijft een prachtig verhaal om te vertellen: hoe de jonge kunstenaressen Beatrijs Asselbergs en Elsje van Heck een historische smederij én een vervallen patriciërshuis aantreffen in de Voorstraat van Kampen. Beide panden staan op de nominatie om gesloopt te worden. Dankzij de jarenlange strijd van de twee ‘dekselse meiden’ (zoals de burgemeester van Kampen hen noemt) gaat de sloop niet door.

In tegendeel: eind jaren negentig worden beide panden volledig in ere hersteld. In de vierhonderd jaar oude smederij komt weer een authentieke smid te werken. Het patriciërshuis op de Voorstraat nummer twintig krijgt op de begane grond een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst en is tegenwoordig het Museum Huys der Kunsten. De verdiepingen erboven worden verhuurd aan creatieve ondernemers.

In mijn boek Geen Oplevering beschreef ik in 2017 al hoe die strijd om het behoud van de panden was verlopen.

In het boek Twintig, dat in november 2021 verschijnt, vertel ik aan de hand van een reeks kunstwerken die in het Huys der Kunsten te zien zijn geweest, wat zich daar de afgelopen twintig jaar heeft afgespeeld.

Huys der Kunsten