Beleidsnotitie voor het Design Museum Den Bosch

Voor het Design Museum Den Bosch schreef ik een tekst over de bedoelingen en achtergronden van de tentoonstelling Design van het Derde Rijk, die daar sinds september 2019 te zien is.

Nazidesign is een gevoelig onderwerp. De plannen voor deze tentoonstelling werden daarom al snel door de media opgepakt. Het museum wil op geen enkele manier het fascistische regime in de periode 1933-1945 verheerlijken. De bedoeling van deze tentoonstelling is juist om te laten zien hoe de nazi’s hun vormgeving en architectuur als middel inzetten om het publiek af te leiden van hun terreur.

In opdracht van het museum schreef ik de notitie getiteld Een Olifant in de Kamer, waarin ik uiteenzet waarom het museum deze tentoonstelling organiseert en wat het ermee wil bereiken. Na de Tweede Wereldoorlog was de beeldtaal van de nazi’s een taboe. Alles wat er maar in de verste verte op leek werd afgekeurd. Daardoor had het in negatieve zin wel degelijk invloed op de naoorlogse ontwerpers. Nazidesign was, zoals de Engelsen het zeggen, een ‘elephant in the room’: levensgroot aanwezig maar niemand wilde ernaar kijken.

Meer informatie is te vinden op de site van het museum:
Design Museum Den Bosch