De antiquair die modekoning werd

 

Hardie Genscher, oprichter van het beroemde modehuis Hardies Mode, kleedde in de loop van drie decennia politici, artiesten en zelfs leden van de koninklijke familie. Neelie Kroes en prinses Laurentien, om er een paar te noemen. 

Modezaak Hardie’s in Den Haag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Antiquair verkoopt tafel, vier stoelen en twee jurken
Dit kopte een Haagse krant aan het begin van de jaren tachtig. Een antiekzaak die ook jurken ging verkopen… dat gaf wel wat opgetrokken wenkbrauwen in Haagse kringen. Wisten die mannen wel genoeg van dameskleding? Hardie Genscher was immers van huis uit etaleur. Zijn compagnon (en levenspartner) Aad Vermeulen was in zijn jonge jaren fotomodel geweest. En hun collega Theo Wassink, die ook een belangrijke rol in de zaak speelde, was opgeleid tot timmerman.

Dat het mode-avontuur desondanks zeer succesvol werd, was vooral te danken aan Hardie Genscher, die een haarfijn gevoel voor mode bleek te hebben. Neelie Kroes was jarenlang een vaste klant.  De Leidse Courant schreef daarover op 23 februari 1988: ‘Sinds de Hardies zich zeven jaar geleden op het modepad begaven, is er heel wat veranderd aan de kleding van menig politicus en artiest. De rokjes van Neelie Smit-Kroes zijn wat korter geworden, de outfit van Kees Brusse heeft een wat exclusiever tintje gekregen. […] Een beetje ministersvrouw laat zich bij hen kleden. Dat succes hebben ze vooral te danken aan hun jaarlijkse modeshow, die overal wordt omschreven als een happening.’

Hardie Genscher en mevrouw Neelie Kroes (midden).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Die modeshows waren ieder jaar opnieuwthe talk of the town’. Ze werden gehouden in de Haagse Jacobskerk, waar alle 1700 zitplaatsen steevast uitverkocht waren. Modejournalisten deden er verslag van, Henk van der Meijden schreef erover in de Privé. Societyjournalist Gert Jan Dröge wijdde in zijn satirische tv-programma Glamourland een complete aflevering aan een van de shows.

Hardie’s Mode bestaat nog altijd. Het is uitgegroeid tot een gerenommeerd bedrijf, verspreid over drie panden in de Haagse Javastraat. Nog steeds mag de zaak bekende artiesten en politici tot de vaste klanten rekenen. Faycel Ahmed staat er tegenwoordig aan het roer. Hardie Genscher en Aad Vermeulen kijken over zijn schouder mee, maar trekken zich geleidelijk terug. Theo Wassink is in 2019 overleden.

De integrale tekst van het boek is te lezen op dit online document